• granjero
    November 5, 2018 at 05:21 #21057

    Hi all, hi Dan, first of all excuse my english. Where I live we speak spanish (Buenos Aires, Argentina)

    This weekend I upgraded my Makelangelo.

    My first one was a DIY Makelangelo with ArduinoUNO + Adafruit motor Shield V.1 + Two Nema 17 1.8° HighTorque motors. This one had a temperature issue from day 0. I couldn´t find a correct imput voltage to avoid overheating of the L239D chips. The best combination i found was 5V-1.5A I used it sporadically for about one year, until I discovered processing.org and started to draw large images (not in size A3-A2, but in time 1.30hs 2.00hs) untill I blew the L239D chips. So i decided to upgrade my robot.

    I had an Arduino Mega and a RAMPS shield so i decided to give it a try. Replaced the old ArduinoUNO+MotorShield. With the ArduinoMEGA + RAMPS – No LCD – No SDcard – NO limit Switches.

    Downladed the last firmware and software from github

    https://github.com/MarginallyClever/Makelangelo-software/releases/tag/7.17.0
    https://github.com/MarginallyClever/Makelangelo-firmware/releases/tag/6.17.1

    Now here are my questions:

    FIRMWARE:
    I have modified configure.h

    /*Changed the RUMBA line to RAMPS line */
    // #define MOTHERBOARD BOARD_RUMBA // change this
    #define MOTHERBOARD BOARD_RAMPS // change this

    I have modified robor_polargraph.h

    /*Commented the version 5 and uncommented the version 3 line because i think i´m making a Version 3. Don´t I?*/
    #define MACHINE_HARDWARE_VERSION 3 // If you have a makelangelo 3+
    //#define MACHINE_HARDWARE_VERSION 5 // If you have a makelangelo 5+

    /*also comented this lines*/
    #if MACHINE_HARDWARE_VERSION == 3
    //#define HAS_SD // comment this out if there is no SD card
    //#define HAS_LCD // comment this out if there is no SMART LCD controller
    #endif

    Compiled and uploaded OK.

    ISSUES
    1 – After i connect the robot with the makelangelo software (running on macOS) if i don´t go to Settings and press IN and OUT on both motors first, when on the “manual driving” i press up it goes down, when i press down it goes up, when i press right it goes diagonally down and if i press left it goes diagonally up. This behaviour dissapear after going to settings and pressing IN and OUT one time on each motor.

    Weird.

    2 – After finishing a drawing i press go home, it complies. I open other dxf file. I press start, and it goes to the starting point and then it hangs up.

    3 – Servo now it´s slower to raise and to put don the pen than it was when i used it with the older firmware with the ArduinoUNO. Now it looks like it goes UP and DOWN in three steps. (haven´t read the code maybe i can tweak it)

    Thank you very much.

    Love this proyect.

    Valentin
    March 3, 2019 at 12:38 #22057

    Hi !

    I would like to do the same – upgrading a makelangelo 2.5 (uno with motor shield) to a mega + ramps, no lcd, no sd, no limit switches (for now).

    Did you achieve to make it work ? Which motor drivers are you using ?

    Thank you very much !

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)

You must be logged in to reply to this topic.

0
Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)